کشف ژن تقویت کننده ایمنی بدن در مقابل ویروس کرونا

به گزارش بارازعلی، طبق یافته های پژوهشی تازه، تغییرهایی جزئی در بافت ژنتیکی فرد می تواند شرح دهد که چرا بعضی افراد واکنش ایمنی طبیعی قدرتمندی در هنگام ابتلا به کووید-19 نشان می دهند، در حالی که بعضی دیگر به واکنش وخیمی پس از ابتلا به این بیماری نشان می دهند.

کشف ژن تقویت کننده ایمنی بدن در مقابل ویروس کرونا

به گزارش ایندیپندنت، دانشمندان در مرکز پژوهش های ویروس در دانشگاه شورای پژوهش های پزشکی در گلاسگو اظهار داشتند که پروتئینی تعیین که وظیفه رمزگذاری ژن ها را عهده دار است و او ای اس1 (OAS1) نام دارد، به نظر می رسد نقشی کلیدی در مراحل اولیه واکنش فرد نسبت به ویروس سارس-کوو-2 دارد، ویروسی که عامل بیماری کووید-19 است.

وقتی سلولی در انسان مبتلا می گردد، پروتئین او ای اس1 می تواند وجود ویروس را احساس کند و بلافاصله وارد عمل می گردد. بدین ترتیب، زنجیره ای از رویدادهای مرتبط با فعال سازی آنزیمی آر ان ای کُش شروع می گردد که به سلول اجازه می دهد به بافت ژنتیکی ویروس حمله کند.

یافته های این پژوهش که در نشریهٔ علمی ساینس منتشر شده است حاکی از آن است که برخی افراد نوعی از اوای اس1 را دارند که امکان محافظت بیشتری از آن ها فراهم می آورد، و از پیش پیوند خورده است. این بدان معناست که تک مولکولی اضافی از چربی در آن پروتئین وجود دارد که به وسیله ژن اوای اس1 در آنجا تعبیه شده است.

از آنجا که ویروس کرونا داخل سلول ها مخفی می گردد و ترکیب ژنتیکی خود را در داخل ریزکیسه های تشکیل شده در خارج از چربی بازتولید می نماید، او ای اس1 از پیش پیوند خورده بهتر می تواند به مصاف سارس-کوو-2 برود و تسلیحات سلولی را برای حمله به آن راهنمایی کند.

بر اساس یافته های این پژوهش، در بیماران بستری شده، وجود گونهٔ از پیش پیوند خورده این ژن با نتایج بهتر بهبود از نوع وخیم کووید-19 ارتباط داشت. در مقایسه، افرادی که این ژن را نداشتند با عواقب بالینی وخیم تری دست و پنجه نرم کردند. پذیرش در بخش مراقبت های ویژه یا مرگ در میان این دسته از بیماران تا 1.6 برابر بیشتر محتمل بود.

محققان بعلاوه دریافتند که تقریبا 55میلیون سال پیش این ژن محافظ از بافت ژنتیکی خفاش های نعل اسبی حذف شده است، گونه ای که یکی از منابع دارای سارس-کوو-2 است.

این یعنی که ویروس هیچ وقت احتیاج نداشته است خود را برای فرار از این خط دفاعی تعیین آماده کند و به همین دلیل هنوز در برخی انسان ها ابزاری کارآمد برای محافظت از آنها است.

اما اگر ویروس سارس-کوو-2 جهش یابد و امکان دور زدن خط دفاعی حاصل از پروتئین از پیش پیوند خورده او ای اس1 را پیدا کند، آنگاه ممکن است حتی مرگبارتر و مُسری تر گردد.

پروفسور سام ویلسون، متخصص بیماری های مسری در مرکز پژوهش های ویروس، گفت: می دانیم که ویروس ها خود را با محیط انطباق می دهند و حتی سارس-کوو-2 هم احتمالا خود را انطباق داده است تا بتواند در میزبان های حیوانی که از آنجا شیوع یافت، خود را بازتولید کند. سرایت ویروس سارس-کوو-2 از گونه های حیوانی به انسان، آن را در معرض منبع نوی از خطوط دفاعی ضدویروس قرار داد که سارس-کوو-2 شاید نمی دانست چگونه از دست برخی از آنان فرار کند.

او ادامه داد: آنچه پژوهش ما نشان می دهد این است که ویروس کرونایی که در سال 2003 عامل شیوع بیماری سارس شد هم اکنون یاد گرفته است چگونه از پروتئین از پیش پیوند خورده اوای اس1 فرار کند. اگر گونه سارس-کوو-2 هم همان حربه را بیاموزد، می تواند به میزانی قابل توجه در افراد واکسن نزده مُسری تر گردد و بیماری زایی شدیدتری داشته باشد. این امر حاکی از اهمیت گونه های نو سارس-کوو-2 و احتیاج به نظارت مداوم بر ظهور آن هاست.

منبع: فرارو
انتشار: 18 مهر 1400 بروزرسانی: 18 مهر 1400 گردآورنده: barazali.ir شناسه مطلب: 2044

به "کشف ژن تقویت کننده ایمنی بدن در مقابل ویروس کرونا" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "کشف ژن تقویت کننده ایمنی بدن در مقابل ویروس کرونا"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید