آشنایی با خواص دارویی و درمانی گیاه کاکتوس
به گزارش بارازعلی، بیشتر ما ترجیح می دهیم که از کاکتوس ها به علت طبیعت سختشان دور بمانیم، اما آنها یکی از گیاهان قابل توجهی هستند که دارای مزایای بهداشتی و زیبایی هستند.انواع مختلفی از کاکتوس ها وجود دارد که هر کدام دارای مزایای بهداشتی و زیبایی خاصی هستند که بعضی از آنها را در ادامه این بخش آورده ایم.
کاکتوس چیست؟
کاکتوس در ابتدا تنها در شمال، جنوب و نواحی مرکزی آمریکا رشد می کرد اما امروزه در بسیاری از منطقه ها گرم و خشک دنیا به وسیله مردم پراکنده شده است.این گیاه مقدار زیادی آب در خود ذخیره می نماید و در زیستگاه های بسیار خشک به حیاتش ادامه می دهد.
بیشتر کاکتوسها ریشه های عمیق و ساقه شبکه مانندی دارند که به عنوان منبع ذخیره آب عمل می نمایند.
ساقه آن به وسیله تیغ هایی محافظت می گردد و برگ های خیلی کوچکی داشته و یا اصلاً برگ ندارند.
این گیاه از جمله جذابترین و متنوع ترین گیاهان خانگی است. بیشتر آنها حتی در دست یک صاحب تازه کار، به راحتی رشد مینمایند.
هرچند کاکتوسها در تمام مدت سال در گل فروشیها، فروشگاهها و حتی سوپرمارکت ها به فروش میرسند، اما برترین فصل تهیه آنها تابستان است.
هنگامی که نام گیاه کاکتوس شنیده می گردد تصور گیاهی بد بو، خاردار و بیابانی در فکر شکل می گیرد با وجود اینکه اغلب آنها خاردار و گوشتی هستند اما نکته قابل توجه این است که این گیاهِ سخت و خشن سرشار از ویتامین های طبیعی بوده و در کشورهای حوزه آمریکای جنوبی غذایی سالم و کم هزینه محسوب می گردد.
حدود 2000 گونه مختلف کاکتوس وجود دارد که از نظر مقدار ، شکل ، رنگ و نوع زیستگاه با هم متفاوت هستند. عمر کاکتوس ها بر اساس گونه آنها از 15 تا 300 سال است.
شرایط رشد گیاه کاکتوس
یکی از معیارهای معین نماینده خاک مناسب برای کاکتوس ها، آب و هوا می باشد. به گونه ای که در آب و هوای گرم احتیاج به خاک قابل نفوذ و سبک و در آب و هوای سرد احتیاج به آبیاری چندانی ندارند و به خاکی سنگین تر احتیاج دارند.کاکتوس ها به حد میانه گرما در فصل بهار تا پاییز و شب های خنک و هوای خنک در زمستان احتیاج دارند.
مقدار تابش نور و روشنایی محیط نگهداری آنها در شکل ظاهری، رنگ گل، تعداد گل ها، ساقه ها و شکل غنچه های گل اهمیت فراوانی دارد.
اما به طور کلی، به نور زیاد (نزدیک پنجره های شرقی و غربی) و نور خیلی زیاد (نزدیک پنجره های جنوبی) احتیاج دارند چنانچه نور محیط کم باشد.
طراوت و زیبایی خود را از دست می دهند، و در خصوص کاکتوس هایی که گل دارند، توانایی گل دهی خود را از دست می دهند.
آنها بعد از مدتی در نور کم ازبین می فرایند البته نور زیاد در تابستان باعث آفتاب سوختگی می گردد. آب وهوای گیاه کاکتوس باید تقریباً گرم یا کوهستانی باشد. 1
میوه کاکتوس چه مزایایی دارد؟
در کشور ما میوه های زیادی پرورش پیدا می نماید، میوه هایی که اغلب برای ما نام آشنا هستند اما دربین میوه هایی که به کشور وارد می شوند، تعدادی وجود دارند که شاید نامشان را نیز نشنیده باشیم.میوه های عجیب و غریب با طعم های مختلف که شاید به مزاجتان خوش نیاید اما دارای خواص درمانی منحصربفرد و اعجاب انگیزی باشد.
یکی از این میوه ها کاکتوس است که در ایران به آن گلابی خاردار یا انجیر کاکتوس می گویند.
میوه کاکتوس همان گل این میوه زیبای منطقه ها بیابانی است و به شکل بیضی و به رنگ قرمز بنفش است.
سطح آن از خارهای ریزی پوشیده شده که اگر پوست زبر و ضخیم آن در زمان مصرف جدا نگردد، می تواند ناراحتی هایی را در گلو، مری و معده ایجاد کند.
این میوه همان گل کاکتوس است که بیشتر افراد فقط به ظاهر خشک و تیغ دار آن توجه می نمایند واز گنجینه های ارزشمند درون آن بی خبرند.
خواص درمانی میوه کاکتوس
میوه کاکتوس دارای مواد مغذی فراوان ، آنتی اکسیدان و ویتامین هایA ،C ،E، آهن ، کلسیم و کارتینوئید ها است و که به علت دارا بودن آنتی اکسیدان ها با سرطان مقابله می نمایدو موجب کاهش کلسترول بد خون می گردد.متخصصان علوم تغذیه میوه کاکتوس را به خاطر دارا بودن انواع آنتی اکسیدان ها و مواد مغذی در دسته سوپر فود ها قرار داده اند.
میوه کاکتوس دارای فیبر می باشد که فیبر موجود در آن قند خون را کاهش می دهد و از ذخیره چربی در بدن جلوگیری می نماید و بدین صورت از چاقی و ابتلا به دیابت نوع دو جلوگیری می نماید.
میوه کاکتوس اثرات درمانی فراوانی مانند محافظت از سلول های مغزی در مقابل آسیب و ابتلا به آلزایمر، سم زدایی از کبد و طحال دارد و بعلاوه باعث کاهش جذب قند خون و تناسب اندام می گردد.
اگر برای اولین بار است که از این میوه استفاده می کنید ممکن است دچار آلرژی شوید زیرا این میوه جزو دسته میوه های آلرژی زا هستند و برای مصرف بچه ها مناسب نمی باشند.
در آمریکای لاتین این میوه را به صورت پخته، کبابی با انواع خورشت و سوپ، در سالاد و حتی به صورت مربا سرو می نمایند. 2
طریقهٔ مصرف میوه کاکتوس
میوه کاکتوس به علت دارا بودن مواد مغذی و مفید، هم به روش خوراکی و هم به صورت موضعی مورداستفاده بوده است.در زیر به چند کاربرد آن اشاره می کنیم:
میوه کاکتوس می تواند به روش های مختلفی مصرف گردد؛ به صورت خام، پخته، خشک یا به صورت ژله، مربا، آب نبات یا به صورت نوشیدنی .
سرخ پوستان آمریکایی اغلب از میوه کاکتوس در تهیهٔ نوعی نوشیدنی به نام colonche استفاده می نموده اند.
توجه
پیش از مصرف میوه کاکتوس، بسیار مهم است که پوست میوه و خار آن را بگیرید. اگر این کار را انجام ندهید، گلوشید (تیغ های ریز) کاکتوس به لب، لثه و گلویتان چسبیده و باعث درد می گردد.مقدار مصرف و آماده سازی میوه کاکتوس
در ایران میوه کاکتوس در بعضی بازارهای خاص مانند بازار تجریش در دسترس است. این میوه در سوپرمارکت های معتبر نیز پیدا می گردد.آب میوه کاکتوس به صورت تازه یا بسته بندی نیز در بعضی سوپرمارکت های خاص در دسترس است.
اگر دچار دیابت، مستعد دیابت یا دارای رژیم کم کربوهیدرات هستید، مراقب شکر اضافه شده به این نوشیدنی باشید.
مکمل های میوه کاکتوس در داروخانه ها یا به صورت آنلاین در دسترس است.
اگرچه مقدار استانداردی برای مصرف روزانهٔ این مکمل معین نشده، دوز 1000 میلی گرم در روز، بی خطر و مقبول است.
عوارض جانبی میوه کاکتوس
هرچند به صورت عمومی مصرف میوه کاکتوس در مقدار مناسب بدون خطر است، درمورد مصرف طولانی مدت آن کمی نگرانی وجود دارد.عوارض جانبی احتمالی مصرف آن شامل تهوع، اسهال، باد شکم، سردرد و افزایش حجم و تعداد دفعات دفع مدفوع می گردد.
از آنجا که میوه کاکتوس سطح قند خون را پایین می آورد، مصرف آن همراه با داروهای دیابت توصیه نمی گردد.
این کار باعث بروز هیپوگلیسمی (افت قند خون) می گردد.
بهتر است پیش از مصرف مکمل های دارویی حاوی میوه کاکتوس با پزشک تان مشورت کنید.
بعلاوه بی ضرر بودن مکمل های میوه کاکتوس برای زنان باردار، شیرده و بچه ها ثابت نشده و بهتر است صرف طبیعی بودن آن، از مصرف این مکمل خودداری کرد. 3
پی نوشت:
1.www.achito.ir
2.www.namnak.com
3.www.chetor.com
منبع: راسخون