سنگ لوزه چیست، چگونه ایجاد می گردد و برای درمان چه باید کرد؟
به گزارش بارازعلی، سنگ های لوزه که به آن ها تونسیلولیت نیز گفته می گردد، توده های کوچکی هستند که در لوزه های ما ایجاد می شوند و علامت اصلی تشخیص آن ها ایجاد بوی بد دهان است. در بسیاری از موارد این مشکل به وسیله خود فرد و به یاری روش های خانگی شامل استفاده از غرغره آب نمک قابل برطرف است. با این حال اگر سنگ لوزه دائما عود کند و یا بیمار را آزار دهد، ممکن است احتیاج به مداخله پزشکی وجود داشته باشد.
لازم به ذکر است تمامی نکاتی که در این خصوص در اختیار علاقه مندان قرار می گیرند، به وسیله وب سایت کلینیک کلیولند قابل دسترسی هستند.
سنگ لوزه چیست؟
سنگ لوزه های توده های کوچکی از مواد سخت هستند که روی لوزه ها تشکیل می شوند و می توانند باعث بوی بد دهان شوند. هرچند این توده ها معمولا دردناک یا خطرناک نیستند و می توان آن ها را در خانه درمان کرد، اما در بعضی موارد حاد ممکن است برای برداشتن سنگ ها احتیاج به جراحی وجود داشته باشد.
لوزه چیست و سنگ های لوزه چگونه به نظر می رسند؟
لوزه ها یک جفت بافت کوچک و بیضی شکل در قسمت پشت گلو به شمار می روند. آن ها دارای چین ها و شکاف هایی هستند که به دخمه های لوزه ای معروف هستند. لوزه ها بخشی از سیستم ایمنی بدن انسان هستند و به فرآیند محافظت در برابر عفونت یاری می نماید. آن ها باکتری ها و ویروس هایی که به وسیله دهان وارد بدن می شوند را فیلتر می نمایند. با این حال برداشتن لوزه ها بر سیستم ایمنی تاثیری ندارد.
سنگ های لوزه مانند سنگریزه های کوچک سفید یا زرد روی لوزه ها به نظر می رسند. بعلاوه بیمار ممکن است یک یا چندین سنگ لوزه داشته شد. آن ها به طور معمول کوچک هستند، هرچند در صورت عدم تخلیه به موقع در بعضی موارد بزرگ شده و فرد را با مسائل جدی تری رو به رو می سازند.
سنگ لوزه چه تفاوتی با عفونت لوزه دارد؟
غالبا هر دو شرایط می توانند باعث ایجاد بوی بد در دهان و گلو درد شوند. بعلاوه اگر به عفونت لوزه یا تونسیلیت مبتلا باشیم، دچار قرمزی و التهاب لوزه ها همراه با گلودرد، تب و سردرد نیز خواهیم شد.
چه کسانی در معرض خطر سنگ لوزه قرار دارند؟
افرادی که فرو رفتگی های بیشتری روی لوزه های خود دارند، به احتمال بالاتری به سنگ لوزه مبتلا می شوند. این شرایط بعلاوه در افرادی که در زندگی خود تجربه عفونت مکرر لوزه داشته اند، بیشتر دیده می گردد. عفونت لوزه اغلب در نوجوانان اتفاق می افتد.
دلیل ایجاد سنگ لوزه چیست؟
ترکیبات مختلف و بقایای مواد غذایی می توانند در فرو رفتگی های روی لوزه ها به دام افتاده، در نهایت سخت شوند و تشکیل سنگ دهند. اغلب مواد به دام افتاده شامل موارد زیر هستند:
- مواد معدنی مانند کلسیم
- بقایای مواد غذایی
- باکتری یا قارچ
علائم سنگ لوزه چیست؟
بعضی از سنگ های لوزه هیچ علامتی ایجاد نمی نمایند. با این حال علائم احتمالی شامل موارد زیر هستند:
- بوی بد دهان (هالیتوز)
- سرفه
- گوش درد
- گلو درد
- طعم بد در دهان شما
گا ها سنگ های کوچک سفید یا زرد رنگ ممکن است همراه با بزاق خارج شوند.
علائم دیگر عبارت اند از:
- مشکل در بلع
- احساس اینکه چیزی در گلوی شما گیر نموده است
- عفونت های گلو که به سختی با آنتی بیوتیک درمان می شوند
سنگ لوزه چگونه درمان می گردد؟
معمولا هدف از درمان مدیریت علائم آزار دهنده ابتلا به سنگ لوزه است. با این حال روش درمانی خاصی برای آن وجود ندارد. تنها باید مطمئن شوید که:
- دندان های خود را مرتب مسواک می زنید
- با آب نمک گرم غرغره می کنید
به طور کلی برای از بین بردن سنگ لوزه می توان از روش غرغره آب نمک استفاده کرد. غرغره شدید با آب نمک چندین مزیت دارد. این روش نه تنها به گلوی شما یاری می نماید تا احساس بهتری داشته باشد، بلکه می تواند سنگ های لوزه را نیز از جای خود خارج کند. حتی ممکن است از شر بوی بد دهان هم خلاص شوید. این کار به ویژه بعد از صرف هر وعده غذایی توصیه می گردد تا از گیر افتادن بقایای مواد غذایی در فرو رفتگی های لوزه جلوگیری گردد.
چگونه می توانیم از سنگ لوزه جلوگیری کنیم؟
برای جلوگیری از سنگ لوزه می توان اقدامات زیر را انجام داد:
- مرتب مسواک بزنید و نخ دندان بکشید. حتما جلو و پشت زبان خود را نیز مسواک بزنید
- ترک سیگار
- بعد از غذا با آب نمک غرغره کنید
- با نوشیدن آب زیاد هیدراته بمانید
در مجموع سنگ های لوزه بسیار معمول هستند و ندرتا منجر به تظاهرات خطرناک می شوند. حتی شمار زیادی از افرادی که با این مشکل درگیر هستند تا مدت زیادی از شرایط خود آگاهی ندارند. با این حال اگر سنگ های لوزه دائما عود نمایند و یا با علائم دیگری نظیر درد همراه شوند، احتیاج به مشورت پزشکی وجود خواهد داشت.
منبع: عصر ایران
منبع: فرارو