فرهنگ غذایی مردم تایلند ، آشنایی با دنیایی از طعم های شگفت انگیز
به گزارش بارازعلی، کشور تایلند، یکی از پرگردشگرترین کشورهای آسیایی است که در سال های اخیر در زمینه جذب توریست فعالیت های زیادی انجام داده و توانسته گردشگران بسیاری را از سراسر جهان به سمت خود بکشاند. علاوه بر طبیعت زیبا و سواحل سفید و دیدنی، فرهنگ مردم، آداب و رسوم، بازارها، خیابان ها و معروف ترین غذاهای تایلند نیز از جمله جذاب ترین بخش های سفر برای گردشگران محسوب می شوند. رژیم غذایی مردم تایلند یکی از پیچیده ترین و شگفت انگیز ترین رژیم های غذایی جهان بوده که شامل انواع طعم ها و مزه های مختلف هست. آشپزان حرفه ای برای تهیه غذاهای تایلندی از روش های خاصی استفاده می نمایند. آن ها نه تنها به خوش طعم شدن غذای خود اهمیت می دهند، بلکه غذا را نوعی دارو تلقی نموده و نکات لازم برای حفظ تعادل در یک وعده غذایی را نیز رعایت می نمایند. با ما همراه باشید تا با فرهنگ غذایی مردم تایلند آشنا شوید.
با تور تایلند به طبیعتی همچون بهشت سفر کنید
غذاهای تایلندی در لیست محبوب ترین غذاهای دنیا
جالب است بدانید که معروف ترین غذاهای تایلند در بین مردم دنیا از محبوبیت بالایی برخوردار هستند، تا جایی که براساس یک نظرسنجی در سال 2011 که بین 35 هزار شرکت کننده برگزار گردید، از بین 50 غذای خوشمزه دنیا 7 غذای تایلندی معرفی شدند.
تام یام گونگ (tom yum goong)
تام یام گونگ یکی از انواع سوپ های تایلندی است که در لیست معروف ترین غذاهای تایلند قرار گرفته است و رتبه چهارم را به خود اختصاص داده است. در تهیه این سوپ معمولا از میگو استفاده می شود، اما می توان از مرغ یا توفو نیز برای درست کردن آن استفاده کرد. سبزیجات معطر، برگ لیمو، برگ گشنیز، موسیر، فلفل سبز و سس ماهی از جمله موادی هستند که برای طعم دادن به این سوپ بکار می روند. تام یام گونگ مزه ای ترش و تند داشته و طعم اصیل غذاهای تایلندی را در خود دارد.
پد تایلندی (pad Thai)
پد تایلندی یکی از معروف ترین غذاهای تایلندی در سراسر دنیاست که از نودل برنج تهیه می شود. برای درست کردن این غذا، ابتدا نودل ها را با پلوپز خوب می پزند و پس از آبکش کردن، سرخ می کنند. میگو، لوبیا، تخم مرغ، پیاز، پودر فلفل و بادام زمینی از جمله مواد دیگری است که در پد تایلندی مورد استفاده قرار می گیرد. برای طعم دادن به این غذا که در رژیم غذایی مردم تایلند محبوب هست، نیز از سس مخصوص غذاهای دریایی استفاده می شود. پد تایلندی پنجمین غذای محبوب دنیا هست.
سام تام (som tam)
سام تام، در واقع نوعی سالاد است که به دلیل استفاده از مواد مقوی و پرکالری در آن، غذای کاملی محسوب شده و به عنوان غذای اصلی در فرهنگ غذایی مردم تایلند مورد استفاده قرار می گیرد. میگوی خشک شده یا خرچنگ، گوجه های گیلاسی، لوبیا سبز، هویج، پاپایا و رشته های مخصوص از جمله مواد تشکیل دهنده سام تام هستند که در کنار هم ترکیبی از دو طعم ترش و تندی را ایجاد نموده اند. این غذا رتبه ششم را در بین محبوب ترین غذاهای دنیا دارد.
کاری ماسامان (massaman curry)
رتبه دهمین غذای محبوب دنیا به کاری ماسامان تعلق دارد. برای تهیه این کاری از گوشت مرغ یا گاو استفاده می شود. زنجبیل، تمبر هندی، کره بادام زمینی، شیر نارگیل، آب لیموی تازه، سیب زمینی، شکر قهوه ای و سس ماهی از جمله موادی هستند که در ترکیب این غذا که در رژیم غذایی مردم تایلند محبوب هست، به کار می روند.
کاری سبز (green curry)
گرین کاری رتبه نوزدهم محبوب ترین غذاهای دنیا را داشته و از میگو، بادمجان، جوانه خیزران، لوبیا سبز، فلفل دلمه ای، فلفل تند، ریحان شیرین، برگ لیموی کفیر، عصاره کاری سبز، شیر نارگیل، سس ماهی تایلندی و چاشنی اومامی تهیه می شود.
برنج سرخ شده تایلندی (Thai fried rice)
برنج سرخ شده، همانطور که از نامش پیداست از برنج تهیه می شود. برنج را پس از دم کردن در ترکیبی از خمیر کاری قرمز، پیاز، سیر، زعفران، سس ماهی ریخته و تفت می دهند. این غذا رتبه بیست و چهارم را در بین معروف ترین غذاهای تایلند داراست.
موونام توک (moo nam tok)
گوشت خوک گریل شده در کنار آب لیمو، نعناع، پیاز، سس ماهی تشکیل غذایی خوشمزه با نام موونام توک را می دهند. موونام یکی از معروف ترین غذاهای تایلند است که رتبه سی و ششم را در بین غذاهای دنیا دارد.
رژیم غذایی مردم تایلند
نکته ای که در فرهنگ غذایی مردم تایلند دیده می شود، توجه به جزئیات و ایجاد تعادل در یک وعده غذایی است. تایلندی ها نه تنها به مزه غذای خود اهمیت می دهند، بلکه از لحاظ دارویی نیز به آن توجه می کنند و این کار را با وسواس خاصی انجام می دهند. مک دانگ در کتاب قوانین آشپزی تایلندی (The Principles of Thai Cookery) در خصوص رژیم غذایی مردم تایلند این گونه می گوید: غذای تایلندی جلوه ای از فرهنگ، ابتکار و ارزش های این کشور و مردمانش است. همانطور که در بالا عنوان شد، توجه به جزئیات یکی از مهمترین ویژگی های فرهنگ غذایی مردم تایلند است. مردم این کشور از ترکیبات گوناگونی در غذاهای خود استفاده می کنند، از این رو شما می توانید تنوع بالایی از رنگ، عطر، طعم و مزه را در رژیم غذایی مردم این کشور مشاهده نمایید. به عنوان مثال شما در یک وعده غذایی حداقل 3 تا 4 مزه مختلف شامل ترشی، شیرینی، تندی و شوری را در کنار هم خواهید داشت. ترکیب این مزه ها در کنار هم نیز طعم های متفاوت دیگری را ایجاد می نماید، علاوه بر این، نحوه سرو غذا و خوردن آن ها نیز شامل آداب و رسوم خاص خود بوده که برای تایلندی ها از اهمیت بالایی برخوردار است.
تفاوت در رژیم غذایی مناطق مختلف تایلند
تایلند دارای رژیم غذایی متنوع و گسترده ایست که هر بخش آن با توجه به نوع آب و هوا و مواد اولیه در دسترس، کمی متفاوت با بخش های دیگر آن هست. ضمن اینکه موقعیت جغرافیایی و کشورهای همسایه نیز در این رژیم تاثیرگذار بوده و شباهت هایی با آن ها دارند. تنوع در فرهنگ غذایی مردم تایلند از قرن 17 میلادی ایجاد شد. در آن موقع برنج و فلفل تند دو ماده اصلی تشکیل دهنده غذاهای تایلندی بودند. پس از آن گوجه فرنگی، بادمجان، کدو تنبل، نخودفرنگی، ذرت، انبه، آناناس و بادام زمینی نیز به رژیم غذایی آنان اضافه شده و در حال حاضر بیشترین مصرف را در غذاهای این منطقه دارد. تایلند را از لحاظ رژیم غذایی می توان به 4 بخش تقسیم کرد:
تایلندی شاقتصادی: بخش شاقتصادی تایلند کوهستانی است. از این رو، مناطق این بخش معمولا دارای ارتفاع بالایی بوده و آب و هوایی سرد دارند. رژیم غذایی این منطقه از تایلند بر روی رژیم مردم برمه، لائوس شاقتصادی و چین تاثیر داشته و وارد آن ها شده است.
تایلند شمال شرقی: بخش شمال شرقی تایلند شباهت های زیادی به مناطق خورات پلاتئو، لائوس جنوبی، ویتنام و کامبوج دارد. بر اساس اسناد تاریخی، رژیم غذایی این منطقه بیشتر از فرهنگ غذایی کشور کامبوج الهام گرفته شده است.
تایلند مرکزی: رژیم غذایی این منطقه در گذشته تحت تاثیر فرهنگ پادشاه اولیه تایلند قرار داشته که پس از ورود مردم برمه، دچار تغییراتی شده و به شکل کنونی در آمده است. مردم این منطقه بیشتر از برنج در غذاهای خود استفاده می کنند. برنج مورد استفاده آن ها نیز از شالیزارهای پست و مرطوب بانکوک تامین می شود.
تایلند جنوبی: رژیم غذایی جنوب تایلند نیز تحت تاثیر کشورهای تایلند و میانمار قرار گرفته است و مربوط به دوران سلطان پاتانی است. در این بخش تنوع زیادی از غذاها را می بینید که از فرهنگ غذایی مردم مالزی و اندونزی گرفته شده است. شیره نارگیل و زردچوبه تازه دو ماده اصلی طعم دهنده غذاهای این منطقه هستند.
ورود غذاهای چینی به تایلند: جدای از مناطق عنوان شده در بالا و رژیم غذایی مربوط به هریک از آن ها، بخشی از رژیم غذایی تایلندی ها نیز تحت تاثیر فرهنگ غذایی چین قرار گرفته است. این غذاها توسط چینی ها در قرن 15 و از طرف مردم چوسان قدیم در قرن 18 میلادی وارد فرهنگ غذایی این کشور شدند و اکنون نیز به عنوان غذاهای تایلندی چینی در این کشور سرو می شوند. یکی از این غذاها بشقاب کوآیتیائو رات نا (kuaitiao rat na) بوده که از لایه هایی از گوشت، سبزیجات و پاستا تهیه می شود. چوک تای (chok Thai)، سالاپائو (salapao) و کائو کا مو (khao kha mu) غذاهای دیگری هستند که در این دسته قرار می گیرند. نکته ای که در خصوص غذاهای چینی وجود دارد، سبک متفاوت آشپزی آن است. چینی ها از واگ برای درست سرخ کردن انواع مواد غذایی چون نودل، توفو، خمیر لوبیا و سس سویا استفاده می کنند. واگ در واقع نوعی ماهیتابه کاسه ای شکل است.
غذای هندی و ایرانی در تایلند: علاوه بر چینی ها و کشورهای همسایه تایلند که غذاهای خود را وارد این کشور کرده و تنوع غذایی این منطقه را بالا برده اند، مهاجران هندی و ایرانی نیز بیکار نبوده و سبک پخت و پز خاص و طعم های متفاوت خود را وارد فرهنگ غذایی تایلند کرده اند. از این رو در بین معروف ترین غذاهای تایلند طعم تندی را مشاهده می کنید که از آشپزی هندی الهام گرفته شده است.
ورود غذاهای غربی به تایلند: در زمان حکومت ایوتایا و ورود دیپلمات های پرتغالی به این کشور، غذاهای غربی نیز وارد تایلند شده و با رژیم غذایی مردم تایلند ترکیب شدند. شیره نارگیل یکی از این موارد است که به جای شیرگاو در تهیه فرنی به کار می رود.
وعده های غذایی تایلندی ها
در تمامی نقاط دنیا مهمترین وعده های غذایی شامل سه وعده صبحانه، ناهار و شام بوده که در زمان های مشخصی میل می شوند. در همه جای دنیا صبحانه را در ساعات اولیه صبح میل کرده و برای سرو ناهار و شام نیز زمان خاصی وجود دارد. بعضی از کشورها به میان وعده ها نیز اهمیت می دهند و در فاصله بین وعده های اصلی زمانی را برای خوردن آن ها در نظر می گیرند، اما نکته جالب توجه در فرهنگ غذایی مردم تایلند این است که آن ها هیچگاه دست از خوردن بر نمی دارند! تایلندی ها علاقه زیادی به خوردن غذا دارند، تا جایی که هر زمان که آن ها را ببینید مشغول خوردن غذا هستند. این عادت تایلندی ها به وضوح قابل رویت است و اغلب گردشگران را شگفت زده می نماید. با این تفاسیر، شما در تایلند ساعات خاصی برای خوردن غذا نمی بینید. تایلندی ها هرگاه که گرسنه شوند، غذا می خوردند و همواره نیز غذا در دسترس آن ها وجود دارد.
وعده غذایی صبحانه
صبحانه اولین وعده غذایی در طول روز است که معمولا در ساعات اولیه روز سرو می شود. تایلندی ها برای صبحانه غذاهای خاصی را انتخاب می کنند که از مهمترین آن ها می توان به برنج اشاره نمود. در واقع شما همان غذاهایی را بر روی میز صبحانه تایلندی ها می بینید که بر روی میز شام و ناهار آن ها نیز دیده می شود. برنج سرخ شده، برنج بخار پز، برنج دم کشیده، سوپ نودل، انواع املت، گوشت خوک کباب شده یا سرخ شده و انواع سبزیجات سرخ شده از جمله غذاهایی است که می توانید در صبحانه تایلندی ها شاهد آن باشید. جالب است بدانید که برخلاف دیگر نقاط دنیا که صبحانه را معمولا در خانه خود میل می کنند، تایلندی ها برای صرف صبحانه به خارج از منزل رفته و صبحانه خود را از غذاخوری های خیابانی تهیه می کنند، بنابراین اگر در ساعات اولیه صبح به خیابان ها بروید، مردم زیادی را می بینید که در غرفه ها و غذاخوری ها مشعول صرف صبحانه هستند. در اینجا محبوب ترین صبحانه ها در رژیم غذایی مردم تایلند معرفی می شوند. البته نوع این غذاها با توجه به مناطق مختلف کشور تایلند و ذائقه مردم کمی متفاوت است.
چوک (Chok): نوعی فرنی است که با برنج تهیه می شود. این غذا معمولا در وعده صبحانه سرو شده و در کنار دیگر غذاهای تایلندی قرار می گیرد.
کائو کای چیائو (Khao khai chiao): نوعی املت تایلندی است که به همراه برنج و خیار تازه سرو می شود.
پاتانوگکو (Pathongko): نوعی خمیر است که در روغن فراوان سرخ شده و به همراه انواع سس های تند، شور یا شیرین میل می شود.
وعده های غذایی ناهار و شام
برنج و نودل از جمله مهمترین مواد تشکیل دهنده فرهنگ غذایی مردم تایلند هستند که در وعده های غذایی مختلف و به همراه مواد دیگری چون انواع گوشت و سبزیجات مورد استفاده قرار می گیرند. از جمله معروف ترین غذاهایی که در وعده های ناهار و شام میل می شوند، پد تای گونگ و کائو نیو با گای یانگ هستند.
پد تای گونگ (Pad Thai Goong): پد تایلندی از جمله معروف ترین غذاهای تایلند است که از نودل به همراه مواد دیگر تهیه می شود. پد تای گونگ نوعی پد تایلندی است که در آن برنج سرخ شده با انواع مختلف نودل ترکیب شده و به عنوان ناهار یا شام سرو می شود.
کائو نیو با گای یانگ (Kao Niow with Gai Yang): تکه های مرغ که به صورت سرخ شده به همراه انواع سس و چاشنی ها در وعده های ناهار و شام سرو می شود.
مواد و ترکیبات اصلی
تایلند، کشوری با حدود 1650 کیلومتر مربع مساحت بوده که بیش از 40 قوم مختلف با فرهنگ ها، آداب و رسوم و حتی زبان های گوناگون را در خود جای داده است. هرکدام از این اقوام فرهنگ و رژیم غذایی خاص خود را به این کشور وارد کرده که شامل مواد اولیه گوناگون، طعم های مختلف و حتی روش های متفاوتی در پخت و پز هستند. علاوه بر این ها، قرار دریافت تایلند در دامنه کوه های هیاقتصادیا از سمت شمال و فلات های مرتفع از سمت شمال شرقی و همچنین وجود آبگیرهای خروشان و رودخانه هایی در بخش مرکزی و مناطق گرمسیری و استوایی در ناحیه جنوبی زمینه را برای رشد انواع گیاهان و سبزیجات و پرورش دام و آبزیان فراهم آورده است. این تفاوت و تنوع در مواد اولیه این فرصت را برای تایلندی ها ایجاد نموده که بتوانند از موادی تازه و بکر در غذاهای خود استفاده کنند و همین راز طعم های شگفت انگیز معروف ترین غذاهای تایلند هست.
استفاده از گوشت در رژیم غذایی تایلندی
گوشت خوک و مرغ از پرطرفدارترین گوشت هایی هستند که در فرهنگ غذایی مردم تایلند جای دارند. علاوه بر این ها، گوشت گاو، بوفالوی آبی، اردک و مرغابی جز پرمصرف ترین گوشت ها در بین تایلندی ها هستند. مسلمانان تایلندی نیز معمولا از گوشت گوسفند برای تهیه غذاهای خود استفاده می کنند. در گذشته، شکار حیوانات رواج زیادی در بین مردم تایلند داشت و گوشت آهوی کوهی، گراز نر و پرندگان وحشی نیز بخشی از رژیم غذایی مردم تایلند محسوب می شد، اما در حال حاضر به دلیل حفظ محیط زیست و نگهداری گونه های مختلف پرندگان و حیوانات، شکار منسوخ شده و به جای آن از گوشت پرندگان و دام های اهلی برای تهیه غذا استفاده می شود. علاوه بر این محصولات کشاورزی نیز در کاهش مصرف گوشت در بین تایلندی ها تاثیر بسرایی داشته و آن ها را از شکار دور کرده است.
مواد غذایی دریایی
ساحلی بودن کشور تایلند و وجود روخانه ها، دریاچه ها، تالاب ها، برکه ها و جویبارها در مناطق مختلف این کشور باعث شده تا مواد غذایی دریایی به وفور و با قیمت پایین در تایلند وجود داشته باشند. در آب های تایلند گونه های متنوعی از آبزیان زندگی می کنند که بعضی از آن ها حتی در شالیزارهای این کشور نیز دیده می شوند. انواع ماهی، خرچنگ، میگو و حلزون به صورت خشک و تازه در بازارها عرضه شده و در رژیم غذایی مردم تایلند بکار می روند.
پلاتو (platoo): پلاتو نوعی ماهی ساردین است که معمولا به صورت خشک شده در غذاها استفاده می شود و اغلب در کنار برنج سرو می شود.
میگو: یکی از محبوب ترین محصولات دریایی در بین مردم تایلند، میگوها هستند که جایگاه ویژه ای در سبد غذایی آن ها دارند. مردم تایلند از میگوها در غذاهای مختلفی چون انواع سوپ، نودل و سالاد استفاده کرده و سالانه هزینه های زیادی را بابت خرید این محصول می پردازند.
شاه میگو: نوعی میگوی بزرگ از خانواده خرچنگ بوده که ابتدای زندگی خود را در آب های شور می گذارد. سپس برای گذراندن ادامه رشد و تکامل خود به آب شیرین احتیاج دارد. این محصول توسط پرورش دهندگان آبزیان در مقادیر بسیار بالایی پرورش داده شده و عرضه می شود. پرورش دهندگان تایلندی این محصول را به همراه دیگر آبزیانی چون تیلاپیا، گربه ماهی به دیگر نقاط دنیا نیز صادر می کنند.
کوکل خونی (blood cockle): نوعی صدف خوراکی است که منبع عظیمی از پروتئین را در خود دارد و در معروف ترین غذاهای تایلند مورد استفاده قرار می گیرد.
برنج، نودل و نشاسته
همانطور که می دانید، برنج یکی از مهمترین محصولات کشاورزی و اصلی ترین مواد اولیه فرهنگ غذایی مردم تایلند محسوب می شود. مردم تایلند برنج را با عنوان کائو (khao) می شناسند و در بسیاری از غذاهای خود از آن استفاده می کنند. کین کائو (kin khao) در گویش تایلندی ها به معنای غذا خوردن یا برنج خوردن هست. جالب است بدانید که تایلندی ها در ملاقات با یکدیگر از عبارت برنج خوردی؟ استفاده می کنند و در واقع این جمله نوعی احوالپرسی برایشان محسوب می شود. می توان گفت عبارت برنج خوردی؟ معادل عبارت غذا خوردی؟ ایرانیان در زمان ورود میهمان به منزلشان هست. کشاورزان تایلندی بیش از 10 نوع برنج را در زمین ها و شالیزارهای خود کشت می کنند. برنج های تایلندی از مرغوب ترین نوع برنج ها بوده و سرشار از مواد مغذی، املاح معدنی و ویتامین ها هستند. علاوه بر این، در رژیم غذایی مردم تایلند بیش از 30 دستور مختلف برای طبخ برنج وجود دارد و در تهیه انواع خوراکی ها از آن استفاده می شود.
انواع برنج
برنج کائو چائو (khao chao): نوعی برنج دان بوده که در هنگام پخت، شفته و چسبناک نمی شود. این نوع برنج یکی از بهترین انواع برنج است که در آشپزی تایلندی با عنوان برنج شاهانه یا ملوکانه شناخته می شود.
برنج جاسمین (jasmine rice): برنج جاسمین یا کائو هام اقتصادی (khao hom mali) نوع دیگری از برنج است که جایگاه ویژه ای در رژیم غذایی مردم تایلند دارد. این برنج بسیار خوش عطر بوده و دانه هایی بلند و درشت دارد. برنج جاسمین در شالیزارهای تایلند کشت شده و از لحاظ قیمت نیز بسیار گران است. این برنج معمولا به صورت بخار پز آماده شده و در غذای معروف برنج سرخ شده تایلندی مورد استفاده قرار می گیرد. علاوه بر این، از برنج جاسمین برای تهیه غذاهایی جون کونجی (Congee)، کائو تام (khao tom) و کائو تام کوئی (khao tom kui) استفاده می شود.
کونجی: نوعی حریره برنج است است که در بعضی از کشورهای آسیایی تهیه می شود.
کائوتام: نوعی سوپ کم چرب و رقیق است که از برنج به همراه گوشت قیمه شده خوک یا ماهی تهیه می شود. این سوپ بسیار مقوی است.
چوک (chok): نوعی حریره یا فرنی است که در آن از برنج استفاده می شود. برای پخت این حریره کمی گوشت قیمه شده نیز مورد استفاده قرار می گیرد که باعث خوش عطر و طعم شدن آن می شود.
کائو تام کوئی: این غذا نیز نوعی فرنی یا حریره است که برای تهیه آن از هیچ چاشنی استفاده نمی شود. کائو تام کوئی معمولا در کنار غذای اصلی سرو می شود.
برنج چسبان (sticky rice): برنج چسبان یا برنج شفته نوع دیگری از برنج است که برخلاف برنج های دیگر دان نیست و در هنگام پخته شدن به صورت چسبناک در می آید. این نوع برنج اغلب در بخش های شرق و جنوب شرقی آسیا کشت شده و شهرت بسیاری در فرهنگ غذایی مردم تایلند دارد.
ادویه جات و چاشنی های مورد استفاده در غذاهای تایلندی
نکته ای که باعث شهرت معروف ترین غذاهای تایلند در سراسر دنیا شده، عطر و طعم بی نظیر آن هاست که از ترکیب چاشنی ها و مزه های مختلف باهم ایجاد می شود. تایلندی ها در تهیه غذاهای خود سعی می کنند از مواد اولیه تازه استفاده کنند. از این رو، می توان یکی از دلایل خوشمزه تر شدن معروف ترین غذاهای تایلند را همین تازگی دانست. از جمله چاشنی های مورد استفاده در غذاهای تایلندی می توان به لیموی کفیر (kaffir lime)، گالانگال (خولنجان شیرین)، میگو، موسیر، برگ فلفل های چیلی، گشنیز و سس ماهی اشاره نمود. تایلندی ها از شکر خرما برای شیرین کردن غذا و از لیمو و تمبرهندی برای طعم ترش آن ها استفاده می کنند.
شکر خرما (Palm sugar): یکی از پرمصرف ترین چاشنی هایی که در معروف ترین غذاهای تایلند مورد استفاده قرار می گیرد، شکر خرماست. این ماده از شیره برگ خرما تهیه شده و طعمی شیرین دارد. در بعضی از مناطق از شیره برگ نیشکر یا عصاره نیپا (نوعی نخل بومی) نیز برای شیرین کردن غذا استفاده می شود.
انواع سوپ، چاشنی و خوراکی های اصلی
همانطور که در بالا اشاره شد، برنج یکی از اصلی ترین مواد اولیه فرهنگ غذایی مردم تایلند است که به صورت های مختلف تهیه و سرو می شود. برنج با توجه به چاشنی ها و موادی که در کنار آن بکار می رود، می تواند به عنوان یک غذای اصلی یا مکمل غذایی بر روی میز غذای تایلندی ها قرار گیرد. نکته ای که در وعده های غذایی مردم تایلند دیده می شود این است که آن ها اعتقادی به سرو جداگانه پیش غذا، غذای اصلی یا دسر ندارند و تمامی این موارد را به همراه هم بر روی میز ناهار یا شام قرار می دهند. از این رو، شما در یک وعده غذای سنتی خانواده های تایلندی حداقل 5 خوراک مختلف را مشاهده می کنید که شامل سوپ، سالاد، غذای اصلی هستند. از جمله پرمصرف ترین خوراکی هایی که در وعده های غذایی تایلندی ها دیده می شوند، می توان به موارد زیر اشاره نمود:
بشقاب سبزیجات: یکی از غذاهایی که می توان در وعده های غذایی تایلندی ها مشاهده کرد، یک ظرف پر از سبزیجات پخته یا خام بوده که در بین تایلندی ها با نام khrueang chim شناخته می شود.
نام پریک (nam phrik): نام پریک نوعی سس فلفل چیلی ویژه در بین تایلندی هاست که از فلفل خام یا پخته به همراه مواد افزودنی دیگر تهیه می شود. نام پریک به عنوان یک چاشنی در هنگام سرو غذا بر روی میز قرار می گیرد.
سس lon: تایلندی ها انواع سس و چاشنی های مختلف را در کنار غذای اصلی بر روی میز قرار می دهند. یکی از پرطرفدارترین سس های تایلندی lon نام دارد که با استفاده از شیره نارگیل تهیه می شود.
تام یام (tom yam): تام یام نوعی سوپ رقیق و لعاب دار است که در کنار خوراکی های دیگر سرو می شود و جایگاه ویژه ای در بین تایلندی ها دارد.
tom chuet: نوعی خوراک پرملات شامل انواع سبزیجات، گوشت بوده که با ادویه جات و چاشنی های مختلف مزه دار شده و عطر خوشی نیز دارد.
خوراک کاری: یکی از محبوب ترین غذاها در رژیم غذایی مردم تایلند، خوراک کاری بوده که طعمی تند داشته و در انواع مختلف تهیه می شود.
خوراک اصلی: انواع گوشت های سرخ شده، غذاهای دریایی، انواع سبزیجات و چاشنی های بومی از جمله دیگر مواردی هستند که بر روی میز غذای خانواده های تایلندی قرار می گیرند.
آداب و رسوم و نحوه غذاخوردن تایلندی ها
تایلندی ها نیز مانند دیگر نقاط دنیا شیوه های خاص خود را در سرو انواع غذاها و نحوه خوردن آن ها دارند. استفاده از دست در خوردن بعضی غذاها و نشستن بر روی فرش، غذا خوردن تایلندی ها را تا حدودی شبیه ما ایرانی ها کرده است. در بعضی موارد نیز آن ها شیوه غربی را انتخاب کرده و غذای خود را بر روی میز و جایگاه و با استفاده از قاشق و چنگال میل می کنند. نوع دیگری از غذا خوردن نیز در بین تایلندی ها مرسوم است که از چاپستیک برای خوردن غذا استفاده می شود.
استفاده از دست برای خوردن غذا: شیوه غذا خوردن تایلندی ها در گذشته و به صورت سنتی شبیه به غذا خوردن ما ایرانی های بوده است. آن ها نیز غذای خود را نشسته بر روی زمین و با دست راست میل می کردند. در بعضی از نقاط تایلند همچنان این رویه حفظ شده و افراد غذای خود را بر روی فرش یا حصیر و با دست می خورند.
استفاده از قاشق و چنگال برای خوردن غذا: از زمان پادشاهی مانگکوت، شیوه غذا خوردن غربی وارد کشور تایلند شد. از آن پس تایلندی ها برای خوردن غذا بر روی میز و جایگاه می نشستند و از قاشق و چنگال استفاده می کردند. در حال حاضر نیز در بسیاری از نقاط تایلند از این سبک برای غذا خوردن استفاده می شود. قاشق در دست راست قرار داشته و چنگال در دست چپ گرفته می شود و از چاقو نیز خبری نیست. نکته جالب در فرهنگ غذایی مردم تایلند این است که غذا همچنان با دست خورده می شود. مردم مناطق شمال و شمال شرق تکه های کوچکی از برنج را برداشته و با دست راست خود به صورت گلوله هایی در می آوردند و آن را در کنار ظرف غذای خود قرار می دهند تا خورده شود.
استفاده از چاپستیک
از دیگر ابزارهایی که حتما در خوردن غذاهای منطقه آسیای شرقی دیده اید، چاپستیک هست. چاپستیک از کشورهای همسایه تایلند مانند چین و توسط مهاجران وارد این کشور شده است. البته تایلندی ها از روش های سنتی خود برای خوردن غذا استفاده می کنند و این وسیله تنها برای خوردن انواع نودل و غذاهایی که به سبک چینی تهیه می شود، مورد استفاده قرار می گیرد. از این رو چاپستیک اغلب در رستوران های چینی، کره ای و ژاپنی دیده می شود. چاپستیک نه تنها برای خوردن غذا، بلکه برای آماده سازی و سرو بعضی از غذاهای تایلندی مانند تای پد (Pad thai)، نام ناگیو (Nam ngiao)، کانوم چین نام ناگیو (khanom chin nam ngiao) و غذاهایی که احتیاج به هم زدن های زیاد و پشت سر هم دارند، مورد استفاده قرار می گیرد.
سرو غذا در رستوران های تایلندی
اگر قصد سفر به کشور زیبای تایلند را دارید و می خواهید غذای خود را در رستوران های این کشور نوش جان کنید، بهتر است با شیوه و نوع سرو غذای رستوران ها آشنایی داشته باشید. در این صورت لذت بیشتری از غذای خود خواهید برد و خاطره خوبی از رژیم غذایی مردم تایلند خواهید داشت.
نام چیم (nam chim): سس های تایلندی از تنوع بی نظیر و گسترده ای برخوردار هستند. قرار دریافت این سس ها در کنار غذاهای اصلی، سالاد ها، نودل ها و سوپ های تایلندی است که طعم و عطر دوست داشتنی و دلنشینی به آن ها داده و باعث محبوبیت و شهرت دنیایشان شده است. در اغلب رستوران های تایلند شما لیستی از این سس ها را در هنگام سرو شام خواهید دید. نکته جذاب در تهیه چاشنی ها و سس های تایلندی، تنوع مزه های مختلف در آن هاست. شما ممکن است سسی را امتحان کنید که ترکیب سه طعم شیرینی، تندی و شوری را در کنار هم داشته باشد.
پریک نام پلا (phrik nam pla): پریک نام پلا نوعی سس تایلندی بوده که از ترکیب سس ماهی، آب لیمو، سیر و فلفل چیلی خرد شده تهیه می شود. علاوه بر این، سس های شیرین فلفل چیلی و دانه های فلفل چیلی از جمله چاشنی هایی هستند که در کنار غذاهای تایلندی قرار می گیرند. نوع دیگری از سس نیز وجود دارد که از ترکیب برش های برگ فلفل در سرکه برنج تهیه می شود.
سس سریراچا (Sriracha sauce): نوعی سس تند است که از ترکیب خمیر فلفل های تند یا چیلی با برگ های فلفل چیلی، سرکه، شکر، سیر و نمک آماده می شود.
دورچین خیار: یکی از نکاتی که در رژیم غذایی مردم تایلند، به خصوص غذاهایی که در رستوران سرو می شوند، به چشم می خورد، دورچین خیار است. شما حتی ممکن است در کنار برنج خود نیز برش هایی از خیار را مشاهده نمایید.
کانوم چین (khanom chin): همانطور که می دانید نودل ها یکی از اصلی ترین و مهمترین غذاهای تایلندی هستند که در اشکال و مدل های مختلف به همراه سبزیجات، انواع گوشت، غذاهای دریایی تهیه می شوند. کانوم چین به ظرف های غذایی گفته می شود که با نودل های برنجی آماده می شوند.
ادویه کاری: طعم تند یکی از طعم های مورد علاقه تایلندی هاست که در بسیاری از غذاهای آن ها مورد استفاده قرار می گیرد. ادویه کاری یکی از پرمصرف ترین ادویه ها در تهیه غذاهای تایلندی است که برای سرخ کردن انواع بریانی بکار می رود.
کائو کائنگ (khao kaeng): یکی از غذاهایی که در سریع ترین زمان ممکن تهیه شده و در بین تایلندی ها از محبوبیت بالایی برخوردار بوده، کائو کائنگ هست. کائو کائنگ ترکیبی از برنج با غذاهای سرخ شده دیگر بوده و برای طعم دادن به آن نیز از کاری استفاده می شود.
رات کائو (rat khao): رات کائو در واقع همان برنج است. بعضی از رستوران های تایلندی این امکان را برای مشتریانشان ایجاد می کنند که غذای مورد علاقه شان را خودشان انتخاب کنند. شما می توانید در ویترین این رستوران ها مدل های مختلفی از غذاها را ببینید و هرکدام از آن ها را که مایل بودید انتخاب نمایید. اگر دوست داشته باشید، می توانید چند مدل مختلف از غذاها را در ظروف مجزا سفارش دهید یا اینکه همه آن ها را باهم ترکیب کرده و در یک ظرف بریزید. این رستوران ها معمولا غذاهای خود را به صورت تازه برای مشتریان آماده کرده و به همراه برنج کاری که جز جدایی ناپذیر فرهنگ غذایی مردم تایلند هست، برای آن ها سرو می کنند.
منبع: همگردی