چه کسی رئیس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری ایران می گردد
به گزارش بارازعلی، حوزه میراث فرهنگی و گردشگری در سالهای اخیر توجهات را به خود جلب نموده است، رئیس جمهور نیز یک ماه قبل در مراسمی به طور ویژه به گردشگری کویر که خود فرزند کویر است پرداخت و حال همه منتظر هستند روحانی رئیس جدید سازمان میراث فرهنگی و گردشگری را انتخاب کند.
اگر علاقمند به دریافت بهترین خدمات مدت زمان جواب ویزای تحصیلی کانادا هستید با ما همراه شوید، با مجری مستقیم ویزای تحصیلی کانادا، با دریافت مشاوره رایگان از مجربترین تیم مهاجرتی کانادا، بهترین مسیر را به سوی دانشگاه های کانادا انتخاب و طی کنید.
به گزارش گروه اجتماعی خبرنگاران، مسعود سلطانی فر - رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری به عنوان وزیر پیشنهادی ورزش از سوی رئیس جمهوری به مجلس معرفی گردید تا برای جانشینی او گزینه های متعددی مطرح شوند؛ گزینه هایی که تصور حضور بعضی از آنها در سازمان، تعجب مستمع را برمی انگیزد. به هر حال فعالان بخش گردشگری امیدوارند انتصابی که از سوی رئیس جمهوری صورت می گیرد بدون بار سیاسی باشد و به جای ملاحظات سیاسی، فاکتورهای مدیریتی و آشنایی با صنعت گردشگری مدنظر قرار گیرد.
گزینه بخش خصوصی پسند!
در این بین بخش خصوصی بیکار ننشسته و در کوشش است که گزینه موردنظر خود را به رئیس جمهوری معرفی کند. رئیس جامعه تورگردانان در این باره به دنیای اقتصاد می گوید: طی این چند روز، ما فعالان بخش خصوصی جلسات مختلفی با یکدیگر داشته ایم تا بتوانیم بر سر یک گزینه به توافق برسیم. ابراهیم پورفرج که نمی خواهد از گزینه های روی میز بخش خصوصی برای این سمت نام ببرد، ادامه می دهد: درنظر داریم در نهایت فردی را به رئیس جمهور پیشنهاد دهیم که مجموعه ای از ویژگی های مدیریتی لازم را احراز کند و همچنین تعامل درخوری با بخش خصوصی داشته باشد؛ چراکه معتقدیم اگر رئیس سازمان متولی گردشگری با فعالان بخش خصوصی تعامل نداشته باشد، هم انرژی خود و سازمانش را هدر می دهد و هم انرژی فعالان بخش خصوصی را. به این ترتیب از سرعت پیشرفت در این حوزه کاسته خواهد شد.
وی می افزاید: از سوی دیگر، از سه شنبه مذاکرات خود را با شخص آقای سلطانی فر شروع نموده ایم تا گزینه های مناسب را به او پیشنهاد کنیم تا وی این گزینه ها را خدمت رئیس جمهوری برساند.
این تورگردان البته از بعضی گزینه های مطرح شده در رسانه ها نیز حرف می زند و با یادآوری اینکه رئیس جمهوری به سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری علاقه دارد، خاطرنشان می کند: بعضی گزینه های میراثی مطرح شده نظیر آقای حجت، تا جایی که می دانم اعتقادی به گردشگری ندارند. این درحالی است که ما احتیاج داریم مدیری را در سازمان به کار گیریم که به فکر درآمدزایی و راه های مالی برای توسعه هر سه بخش سازمان باشد.
او از محسن مهرعلیزاده، رئیس کنونی کمیسیون گردشگری اتاق بازرگانی تهران، نیز به عنوان یکی از گزینه هایی یاد می کند که در این چند روز جسته و گریخته در رسانه ها مطرح شده است.
ویژگی های لازم رئیس آینده
این فعال بخش خصوصی ضمن برشماری ویژگی های رئیس آینده اظهار می کند: گردشگری اکنون صنعتی است که کشورها روی اشتغال زایی و درآمدزایی آن حساب می نمایند. بنابراین نخستین اولویت در انتخاب یک مدیر برای گردشگری که باید در نظر گرفته گردد این است که آن فرد درک روشنی از درآمدزایی و فعالیت مالی در این زمینه داشته باشد و بتواند این تفکر را در کشور جا بیندازد.
به باور پورفرج، اگر رئیس آینده صرفا نگاه فرهنگی به گردشگری داشته باشد، تمام رشته ها در چند سال اخیر پنبه خواهد شد. بنابراین او ادامه می دهد: گزینه ریاست سازمان گردشگری باید بر مسائل مالی و روابط بین المللی مسلط باشد. همچنین باید با دیگر دستگاه ها رابطه مناسبی داشته باشد؛ چراکه گردشگری امری فرابخشی است و صرفاً سازمانی هماهنگ نماینده به شمار می رود که باید از ابزارهای خود برای برقراری ارتباط با دیگر دستگاه های مرتبط بهره بگیرد.
رئیس جامعه تورگردانان ابراز امیدواری می کند که رئیسی که به جای سلطانی فر می آید، فردی توانمند و قدرتمند و به دور از سیاست باشد. پورفرج این اطمینان را می دهد که اگر رئیس آینده بخواهد با بخش خصوصی همراه باشد و تعامل مناسبی با این بخش ایجاد کند، شخصاً به عنوان رئیس یکی از تشکل های مهم در این صنعت، کوشش می کند مجموع افراد بخش خصوصی را با او همراه کند.
ریشه یابی تغییر
یعقوب امین زاده - مشاور کمیسیون گردشگری اتاق بازرگانی تهران نیز معتقد است که تغییر مدیر ارشد یک سازمان در ماه های خاتمهی یک دولت نشان از مسئله ای ژرف تر و مزمن تر داشته و به باور او، به نوعی بیانگر نبود برنامه ملی برای توسعه کشور است.
یعقوب امین زاده می گوید: نقشه راه توسعه کشور که بر اساس آن برنامه های دستگاه ها، وزارتخانه ها و سازمان ها تدوین می گردد، برگرفته از سند چشم انداز 20 ساله است که متاسفانه به طرحی استراتژیک ترجمه نشده است. از این رو تغییر مدیران مسئله ای دور از انتظار نیست. البته امین زاده در کنار این موضوع، ترکیب مجلس گذشته را عامل دیگری می داند که به صورت خاص در این دوره، امکان روی کار آمدن گزینه های مورد نظر دولت را از او گرفت و منجر به انتصاب هایی شد که دولت را از موفقیت در اجرای برنامه هایش دور می کرد.
با این همه مشاور کمیسیون گردشگری اتاق تهران تاکید می کند که تغییر مدیر سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، صرف نظر از تمامی بحث هایی که در حاشیه این جابه جایی ها مطرح است، می تواند فرصتی مغتنم باشد. او در این باره شرح می دهد: در حالی که با گذشت سه سال از روی کار آمدن دولت یازدهم، کاستی های زیادی در اداره امور مربوط به سه حوزه میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری وجود دارد، یک انتخاب درست حتی در اندک زمان باقی مانده تا خاتمه عمر این دولت، امکان ایجاد تحولات مثبت و سازنده را فراهم و زمینه را برای اداره کار در دولت آینده هموار می نماید.
امین زاده با اشاره خاص به حوزه گردشگری و عدم تدوین برنامه جامع گردشگری تا به امروز، مهم ترین رسالت مدیر جدید سازمان را اهتمام به نگارش این برنامه می داند و ملاک های چنین سرپرستی را اینگونه مطرح می نماید: نظرخواهی از بخش خصوصی برای انتخاب این فرد مهم ترین نکته ای است که توجه به آن می تواند به محک تجربه ای نو در عرصه مدیریتی دولت بینجامد و بنده معتقدم که این اتفاق نتایج مثبتی را به دنبال داشته و به دیگر عرصه ها نیز تعمیم می یابد.
وی یادآور می گردد: انتخاب فردی که مورد تایید بخش خصوصی باشد، در کنار داشتن نگاه آکادمیک و دانشگاه محور، به مدیر جدید وجهه ای اثرگذار خواهد بخشید؛ همچنین این فرد باید به ابزار ارتباطات کارآمد و موثر با تمامی بخش های دولتی نیز مجهز باشد و با داشتن تفکر مدیریت استراتژیک، حوزه تفکر و عمل را به یکدیگر پیوند بزند.
گزینه های بیرون از سازمان
در این میان اما زمزمه بعضی گزینه ها به گوش می رسد و بعضی رسانه ها و گروه ها، تمایلات شخصی و گروهی خود را به عنوان گزینه های مطرح اعلام می نمایند. با این همه در این بین، گزینه های موجهی نیز مطرح شده اند. محسن مهرعلیزاده که پیش از این نیز در قامت معاونت رئیس جمهوری ظاهر شده است، یکی از این گزینه ها است. گرچه اخباری که از اتاق تهران می رسد چنین شایعه ای را تایید نمی کند، اما به نظر می رسد چنین فردی از چند جهت می تواند به عنوان گزینه ای جدی مطرح گردد؛ نخست آنکه اکنون مهرعلیزاده رئیس بخش گردشگری مجلس بخش خصوصی در تهران است و دیگر آنکه او ویژگی های سیاسی لازم برای معاونت رئیس جمهوری را هم دارد. او پیش از این کاندیدای ریاست جمهوری بود و عملکردش در سازمان تربیت بدنی نسبتاً توجه همه را به خود جلب کرد؛ تا جایی که بسیاری او را از مدیران برجسته می دانند.
علاوه بر او، نام غلام حیدر ابراهیم بای سلامی نیز مطرح شده است. او اکنون عضو شورای عالی میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و همچنین رئیس هلدینگ گردشگری تامین اجتماعی است. بای سلامی دبیر اجرایی همایش سرمایه گذاری در صنعت گردشگری بود که در ماه گذشته در تهران برگزار گردید؛ همایشی که تعدادی از برندهای هتل سازی را به ایران کشاند. او در گفت وگویی درباره شایعه حضورش در سازمان می گوید: موضوعاتی مطرح شده اما نمی توانم درباره آن حرف بزنم. این استاد دانشگاه ویژگی های رئیس آینده گردشگری را نیز برمی شمرد و می گوید: باید بدانیم گردشگری امری دانش بنیان و تخصصی است و به رغم آنکه ظاهرا ساده به نظر می رسد، اما مباحثی پیچیده دارد.
به گفته بای سلامی، کشورهای توسعه یافته در عرصه گردشگری به این موضوع توجه می نمایند و گردشگری را به عنوان امری فرابخشی می بینند. او تصریح می کند: به همین دلیل باید رئیس بعدی دانش و تخصص در این زمینه داشته باشد، از طرح های ملی و منطقه ای در حال انجام یا در دستور کار، مطلع و اطلاعاتش به روز باشد تا بتواند در سیاست گذاری ها موثر عمل کند.
عضو شورای عالی گردشگری تاکید می کند: برای اولین بار، مسئولان باید تصمیم بگیرند که افراد ناآشنا را برای این سمت برنگزینند.
محمد بهشتی نیز طی روزهای اخیر به عنوان یکی از گزینه های روی میز معرفی می گردد؛ یکی از کسانی که گفته می گردد حضورش در سازمان، گردشگری را به حاشیه خواهد راند. او که از سال 76 تا 83 ریاست سازمان میراث فرهنگی و گردشگری را البته در زیر مجموعه وزارت ارشاد بر عهده داشت، کارنامه میراثی قوی ای دارد.
بهشتی اکنون رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، عضو شورای عالی میراث فرهنگی و گردشگری و رئیس کمیته ملی ایکوم ایران است و پیش از این رئیس سازمان میراث فرهنگی، مدیر جشنواره فجر و مدیر عامل بنیاد سینمایی فارابی و مشاور ارشد سازمان میراث فرهنگی نیز بوده است.
البته خود او در گفت وگویی در خصوص شایعه انتصابش به ریاست سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ضمن ابراز بی اطلاعی از این مسئله گفته است: اکنون اصلاً در ایران نیستم. وی البته پیشنهادی نیز برای ریاست این سازمان ارائه ننموده و اظهار نموده است: چیزی در این مورد به ذهنم نمی رسد. گزینه دیگر هم مهدی حجت است؛ از روسای اسبق و بنیان گذاران سازمان میراث فرهنگی و کسی که بیشتر قریب به اتفاق فعالان گردشگری چندان موافقتی با او ندارند. او وقتی نجفی به ریاست سازمان رسید، به عنوان قائم مقام سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در این سازمان حضور یافت و البته با رفتن نجفی، او نیز استعفا کرد. بعضی از فعالان صنعت گردشگری معتقدند چنانچه او در سمت قائم مقامی خود باقی مانده بود، شاید گردشگری به این سطح از توجه در سازمان مربوطه نمی رسید.
در این گیرو دار حالا نام جمشید حمزه زاده - رئیس جامعه هتلداران هم از سوی یکی از سایت های وابسته به این جامعه به گوش می رسد، البته ظاهراً این گزینه چندان جدی نیست؛ زیرا رئیس جامعه تورگردانان می گوید که روز دوشنبه با وی جلسه داشته و چنین موضوعی را از او نشنیده است. با اینهمه، حمزه زاده گرچه پیش از این در دوره ریاست بقایی، در این سازمان حضور داشته اما بسیاری از کارشناسان تاکید می نمایند چندان گزینه مناسبی در این زمینه نیست. حمزه زاده البته یکی از فعالان گردشگری است و در قامت استاد دانشگاه نیز در گردشگری نقش آفرینی می کند، اما به اعتقاد کارشناسان به کارگیری افرادی از بدنه بخش خصوصی می تواند شائبه رانت را در آینده ایجاد کند.
گزینه های درون سازمان
بسیاری از کارشناسان و فعالان گردشگری معتقدند که تا خاتمه دولت جاری، افرادی از درون سازمان میراث فرهنگی و گردشگری، بهترین گزینه ها برای تصدی پست ریاست این سازمان هستند. آنها به طور مشخص از معاونان گردشگری و سرمایه گذاری نام می برند که بیشتر در جریان اقدامات صورت گرفته در راستای توسعه گردشگری کشور هستند. به باور این کارشناسان، از آنجایی که مرتضی رحمانی موحد و سعید شیرکوند سوابق اجرایی و مدیریتی مناسبی دارند و چون در مدت حضور سلطانی فر در سازمان میراث فرهنگی، اطلاعات جامعی از فعالیت های صورت گرفته و بعضا مذاکرات انجام شده با طرف های داخلی و خارجی دارند، می توانند مانع تغییرات ناگهانی در این سازمان شوند.
مرتضی رحمانی موحد، کارشناس علوم سیاسی و کارشناس ارشد حقوق بین الملل است و با زبان های انگلیسی و آلمانی آشنایی دارد. او پیش از اینکه معاون گردشگری کشور گردد، در وزارت امورخارجه پست های مختلفی را به عهده داشته است؛ کارشناس سیاسی غرب اروپا، دبیر اول سفارت ایران در آلمان، رئیس دبیرخانه همکاری های مالی سه جانبه، رئیس اداره تجارت خارجی و صادرات غیرنفتی، معاونت مالی سرکنسول ایران در شانگ های چین، رئیس اداره دوم کشورهای مشترک المنافع و رئیس دبیرخانه سازمان همکاری شانگ های در وزارت امورخارجه، سفیر ایران در نیوزیلند، کارشناس ارشد سیاسی حوزه وزیر و معاونت آسیا- اقیانوسیه، مشاور ارشد رئیس مرکز آموزش و پژوهش های بین المللی وزارت امورخارجه و معاون امور اجرایی مرکز آموزش و پژوهش های بین المللی و رئیس سازمان ایرانی مجامع بین المللی وزارت امورخارجه تعدادی از این پست ها بوده است.
در همین حال او در گفت وگویی بسیار کوتاه از بیان نظر خود درباره ویژگی هایی که رئیس آینده باید داشته باشد، خودداری می کند و می گوید: ما کارمند دولت هستیم و در دولت برای تغییر مدیریت در هر دستگاه، فرآیندی وجود دارد که باید طی گردد. رحمانی موحد با تاکید بر اینکه هر تصمیمی که رئیس جمهوری در این باره بگیرد خوب است، اظهار می کند: صلاح نیست بنده بیشتر در این باره حرف بزنم. سعید شیرکوند نیز که بسیاری از ابتدای حضور وی در سازمان گردشگری، انتخاب وی را شایسته می دانستند، پیش از این در دولت اصلاحات مدیرکل دفتر اقتصاد کلان وزارت امور مالی و دارایی و معاون امور مالی این وزارتخانه بود. شیرکوند هم تا به امروز از گفت وگو در این باره خودداری نموده است.
پیشنهاد رئیس سازمان میراث فرهنگی برای تصدی وزارتخانه ورزش و جوانان، این پرسش را به ذهن متبادر می نماید که چگونه فردی می تواند به دو سمت در دو حوزه جداگانه و دور از هم منصوب گردد؛ امری که شائبه فردمحوری و همچنین ترجیح یک دستگاه به دستگاه دیگر را در اذهان عمومی ایجاد می نماید.
در واقع مسعود سلطانی فر به دنبال عدم رای اعتماد برای در دست دریافت سکان وزارتخانه ورزش و جوانان، در راس سازمان میراث فرهنگی نهاده شد و مشخص نیست که در صورت تصدی آن وزارت، چه گزینه دیگری برای این سازمان در نظر گرفته می شد. همچنین این موضوعات به صورت تلویحی امیدواری ها را نسبت به توجهی درخور به سه حوزه تحت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کمرنگ نموده و حالا فعالان این صنعت تنها امیدوارند، گزینه ای که از سوی آنها به رئیس جمهوری معرفی می گردد، مورد آنالیز قرار گیرد و به ریاست سازمان برسد
شرح درباره برآورد ها برای انتخاب رییس سازمان میراث فرهنگی
حمید ضیایی پرور - رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، هر گونه اظهار نظر در باره مشخص گزینه جایگزین برای رییس سازمان میراث فرهنگی را تکذیب کرد.
ضیایی پرور با اشاره به برآورد های رسانه ها برای مشخص جانشین مسعود سلطانی فر بعد از انتخاب به سمت وزارت ورزش و جوانان گفت: رسانه های مختلف در روزهای اخیر اقدام به طرح گزینه ها و نامزدهای احتمالی جانشین سلطانی فر در سازمان میراث فرهنگی کردند و در این زمینه بیش از 10 اسم مختلف مطرح شده است. طبیعی است که رئیس جمهور به عنوان مقام ذی صلاح منصوب نماینده ریاست سازمان میراث فرهنگی، نظرات افراد و گروه های مختلف را از مجاری متعدد دریافت کند و در نهایت تصمیم بگیرد که چه کسی را به عنوان رییس سازمان منصوب کند.
به گزارش میراث فرهنگی، ضیایی پرور با تکذیب این نقل قول از وی مبنی بر اینکه رئیس جمهور ازخود سلطانی فر خواسته اندکه گزینه جایگزینی خویش را به وی معرفی کندگفت: من چنین چیزی نگفته ام و جمله من درست نقل قول نشده است چرا که طبیعی است انتخاب رییس سازمان میراث فرهنگی از اختیارات رییس جمهور است.
رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری بر حق رسانه ها برای اطلاع رسانی صحیح و دقیق تاکید نمود و گفت: امانت داری در انتقال دیدگاه ها و اظهار نظرها باعث جلب اعتماد مخاطبان به رسانه ها می گردد.
منبع: تسنیم