غذاهای محلی لاهیجان؛ از سبزی فسنجان تا شیش انداز گیلکی
به گزارش بارازعلی، غذاهای محلی لاهیجان همانند مرغ و آلوی لاهیجان، میرزا قاسمی، خورشت سبزی فسنجان و شیش انداز گیلکی و خوش طعم و به یادماندنی هستند. با خبرنگاران همراه باشید.
در لاهیجان نیز همانند جای جای استان گیلان سفره ای رنگین و دلپذیر از شما پذیرایی خواهد نمود.
سفره ای از غذاهایی همانند ترش کباب، ماهی شکم پر، ترشه شامی، کال کباب به همراه پیش غذاهایی همانند میرزاقاسمی، باقالی قاتق، بورانی بادمجان، سیرترشی و زیتون پرورده که هریک طعمی ماندگار به همراه خواهند داشت. در این مقاله با شماری از برترین غذاهای سنتی استان گیلان که در لاهیجان می توانید طعم بی نظیر آن ها را تجربه کنید آشنا خواهیم شد.
مرغ و آلوی لاهیجان
شمالی ها در پخت انواع غذا با مرغ و چاشنی های مختلف تخصص دارند. از مرغ های ترش همراه با سبزیجات محلی گرفته تا مرغ هایی که با آلو و رب های نارنج و انار طبخ می شوند. این خورش با چند نوع رب ترش و شیرین پخته می شد تا مزه ملس و لذیذی پیدا کند. خورش مرغ و آلو خورشی مجلسی و مختص مردم لاهیجان است.
طرز تهیه مرغ و آلوی لاهیجان
برای تهیه مرغ و آلوی لاهیجانی پیاز و سیر را نگینی خرد کنید و با زردچوبه و فلفل تفت دهید. آلو را خیس کنید، آب آن را خالی کنید و سپس آن را درون قابلمه بریزید. رب انار، رب نارنج و برگه زردآلو خیس شده را هم اضافه کنید و تفت دهید. نصف لیوان آب جوش اضافه کنید و بگذارید موادتان کاملا باهم مخلوط شوند و یک مایه یک دست داشته باشید. حالا مرغ را اضافه کنید. یک لیوان آب جوش دیگر اضافه کنید و بگذارید خورش روی حرارت کم یک ساعت بپزد و جا بیفتد. بهتر است از آلوی سیاه برای این غذا بهره ببرید.
خورشت سبزی فسنجان لاهیجان
خیلی از غذاهای سنتی که ما می شناسیم و سال هاست که آن ها را پخته ایم مدل های دیگری هم دارند؛ خورشت سبزی فسنجان نمونه ای از این دست غذاهای خوش طعم و مختص گیلان است.
طرز تهیه خورشت سبزی فسنجان
پیاز را به همراه نمک و فلفل به گوشت بیفزایید و خوب ورز دهید. در یک کاسه کوچک میزانی آب بریزید و کنار دستتان بگذارید. از گوشت به میزان یک فندق بردارید. کف دست را خیس کنید و گوشت را به صورت توپ کوچکی گرد کنید. همه گوشت را به این صورت آماده کنید. در یک تابه میزان مناسبی روغن بریزید و روی حرارت ملایم بگذارید. گوشت های قلقلی را در روغن تفت دهید. در تابه را بگذارید تا کوفته ریزه ها بپزند.
در قابلمه ای مناسب میزانی روغن بریزید و روی حرارت بگذارید. پیازها را در روغن سرخ کنید تا طلایی رنگ شوند. هویج را رنده کنید. سبز ی های خرد شده را به همراه گردوی آسیاب شده و هویج رنده شده به قابلمه اضافه کنید و خوب تفت دهید. وقتی گردو به روغن افتاد، 2 پیمانه آب جوشیده به مواد اضافه کنید و در قابلمه را بگذارید. حدود نیم ساعت صبر کنید تا مواد روی حرارت ملایم بپزند. بعد از این مدت رب انار را همراه کمی نمک اضافه کنید و هم بزنید. بعد از حدود 2 ساعت که خورش خوب به روغن افتاد، کمی شکر (به دلخواه) به خورش اضافه کنید. حالا نوبت اضافه کردن کوفته های گوشت است که پخته بودید. بعد از اضافه کردن آن ها بهتر است خورش نیم ساعت دیگر هم بجوشد تا خوب جا بیفتد.
شیش انداز گیلکی
طرز تهیه شیش انداز گیلکی
مغز گردو را دو بار چرخ کنید تا کاملا نرم گردد. پیاز رنده شده را با یک قاشق سوپ خوری روغن تفت دهید تا طلایی گردد. سپس مغز گردو را به آن اضافه کنید و با پیاز تفت دهید. پس از آن 3 لیوان آب سرد به آن ها اضافه کنید و بگذارید مغز گردو با شعله ملایم بپزد. بادمجان ها را پوست گرفته و آن ها را به میزان یک بند انگشت خرد کنید. سپس کمی نمک روی بادمجان ها بپاشید و در آبکش قرار دهید تا آب سیاه آن ها خارج گردد. در آخر آن ها را سرخ نموده و با رب انار رقیق شده، به مغز گردو اضافه کنید. شیش انداز باید کمی آبدار و جا افتاده سرو گردد.
میرزا قاسمی
میرزا قاسمی به وسیله محمد قاسم خان که در زمان ناصرالدین شاه قاجار والی حاکم رشت بود، ابداع شده و به وسیله وی توسعه یافت و نام وی را بر خود گرفت.
طرز تهیه میرزا قاسمی
بادمجان ها را کباب کنید، سپس پوست آن ها را کنده و سرهای بادمجان ها را جدا کنید ؛ پس از آن بادمجان ها را ساطوری کنید . گوجه فرنگی ها را در آب جوش ریخته و پوست آن ها را بگیرید، سپس آن ها را خرد کرد و سیر کوبیده را داخل روغن داغ بریزید تا کمی سرخ شوند. سپس بادمجان ها و گوجه های آماده شده را به همان تابه اضافه نموده و سرخ کنید . حال کمی نمک و فلفل به آن اضافه نموده و مایه را در یک طرف تابه قرار دهید. در طرف دیگر خالی تابه تخم مرغ ها را شکسته و مخلوط کنید و آن قدر هم بزنید تا بسته شده و سرخ گردد. بعد بادمجان ها و تخم مرغ ها (یعنی تمام محتویات تابه) را با هم مخلوط می کنید .
بسیاری دیگر از غذاهای سنتی و محلی گیلکی که هریک در خاطر بسیاری از ما مانده است را در سایر مقاله های غذاهای محلی شهرهای استان گیلان معرفی خواهیم کرد.
منبع: کجارو / lahijangallery.blogfa.com / parsnaz.ir / نمناک